Bel voor APK keuring 020 - 696 3333 of 06 - 18 850 850.
Wat is APK?
De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu.
In Nederland staat de keuringsplicht beschreven in de Wegenverkeerswet 1994 en daarvan afgeleide regelingen. Volgens deze regelgeving moet u uw personenauto, of bedrijfsauto die – beladen – niet zwaarder mag zijn dan 3.500 kg, jaarlijks laten keuren. Tenminste, als het voertuig drie jaar of ouder is.
Zware bedrijfsauto's, aanhangwagens en sommige speciale voertuigen moeten elk jaar worden gekeurd vanaf het moment dat ze nieuw op de weg worden toegelaten.
De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat uw voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatige controle en onderhoud van uw voertuig blijft dus belangrijk.
Wanneer moet uw voertuig gekeurd worden?
De zogenaamde ‘datum van eerste toelating' is bepalend voor de keuring. Deze datum is vermeld op kentekenbewijzen afgegeven na 1 januari 1995. Bij kentekenbewijzen afgegeven vóór deze datum is de datum van eerste toelating meestal de afgiftedatum van het Voertuigbewijs. Drie jaar na deze datum moet een personenauto of bestelauto voor het eerst zijn gekeurd en daarna ieder jaar. Zware bedrijfsvoertuigen moeten één jaar na genoemde datum voor het eerst zijn gekeurd. U kunt het voertuig al vanaf twee maanden vóór de keuringsdatum laten keuren. Als het voertuig niet, of niet tijdig is goedgekeurd, kunt u een bekeuring krijgen.
Op APK-vervaldatum online raadplegen kunt u bekijken voor welke datum uw voertuig APK-goedgekeurd moet zijn (dat kan alleen als het voertuig al eerder een APK-keuring heeft ondergaan).
Met ingang van 22 november 2004 informeert de RDW u vroegtijdig wanneer uw voertuig uiterlijk APK-goedgekeurd moet zijn.
Wat wordt gecontroleerd?
Bij de APK let de keurmeester onder andere op de volgende onderdelen:
Verkeersveiligheid
Remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie
Milieu
Uitlaatgassen
Algemeen
Het Voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.
Roetmeting
Sinds 1 januari 1997 ondergaan auto's met een dieselmotor én met een bouwjaar van 1980 of later bij de APK een roetmeting. De APK-keurmeester volgt hierbij een voor heel Europa vastgestelde meting. Bij deze meting is het van groot belang dat u uw voertuig in een goede staat van onderhoud voor de keuring aanbiedt om motorschade te voorkomen. De dieselmotoren van na 1972 zijn erop geconstrueerd om deze APK meting te kunnen ondergaan mits de onderhoudsbeurten overeenkomstig de fabrieksvoorschriften zijn uitgevoerd.
Viergasmeting
Vanaf 1 januari 1998 moeten auto's met een benzinemotor of LPG-motor met een ‘geregelde' katalysator én met een bouwjaar van 1993 of later een zogenaamde viergasmeting ondergaan. Met behulp van een viergastester wordt tijdens de APK keuring gecontroleerd of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.